podoloog Sint-lievens-houtem podologe Sint-lievens-houtem

Voor alle voetongemakken kan je bij mij terecht. Zowel voor eelt- en nagelzorg, ingegroeide nagels, siliconentherapie als nagelbeugels kan je beroep doen op mijn diensten.

Wat is podologie?

Wist je dat “Podos” het Griekse woord is voor voet? Een podoloog is een specialist die zich bezighoudt met het onderzoeken en behandelen van voetproblemen. Dus als je last hebt van je voeten, hetzij vanwege pijn, evenwichtsproblemen of specifieke aandoeningen zoals hielspoor of ingegroeide teennagels, dan is een podoloog de juiste persoon om hulp te zoeken. Wij analyseren hoe je loopt en staat, en bieden advies en behandelingen om je voeten weer comfortabel te maken. Onze praktijk is gelegen in Sint-lievens-houtem.

Je kunt bij ons terecht als je last hebt van:

Kniepijn (vaak bij kinderen): De pijn bevindt zich net onder de knie, vaak veroorzaakt door de snelle groei van kinderen. We zoeken naar geschikt schoeisel en overwegen of corrigerende zolen verlichting kunnen bieden.

Platvoeten: Hierbij zijn de voetbogen vlakker dan normaal, wat ongemak of pijn tijdens het lopen kan veroorzaken. Met corrigerende zolen kunnen we de voetboog ondersteunen en vormgeven.
 
“Naar binnen stappen”: Deze aandoening wordt vaak gemeld door ouders van kinderen. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak te behandelen.
Pijn aan de achillespees: Een veelvoorkomende klacht bij mensen die lopen of voetballen. Een ganganalyse kan helpen bij het bepalen van de juiste therapie.
 

Pijn tijdens het sporten aan gewrichten of pezen: Verschillende soorten pijnklachten vereisen een specifieke aanpak. Soms werken we samen met andere therapeuten of artsen (kinesitherapeuten, osteopaten, enz.).

Stekende of doffe pijn in de voorvoet: Dit kan het gevolg zijn van doorzakking van het dwarse voetgewelf en kan op elke leeftijd voorkomen. Geschikt schoenadvies en corrigerende zolen kunnen verlichting bieden.

Beenlengteverschil: Een verschil in beenlengte kan leiden tot een verkeerde houding in de onderrug en/of het bekken. Correctie van dit lengteverschil kan nuttig zijn.

Scoliose: Pijnklachten ontstaan vaak door een bekkenongelijkheid, maar door middel van zoolcorrecties kunnen we deze vermijden.

Hielspoor: Een pijnlijke aandoening waarbij een botuitgroei onder het hielbeen ontstaat door overbelasting.

Ingegroeide teennagels: De nagelrand groeit in de huid van de teen, wat pijn en soms infecties kan veroorzaken.

Hamertenen: Een deformiteit waarbij een of meer kleine tenen gebogen staan, wat pijn en ongemak kan veroorzaken.

Eelt en likdoorns: Verdikte huidlagen door druk of wrijving, vaak pijnlijk.

Diabetische voetproblemen: Zonder goede zorg kan dit ernstige complicaties veroorzaken.

Voetbalans en looppatroonproblemen: Analyse en correctie van looppatronen kunnen pijn in voeten, knieën, heupen of rug verminderen.

 

Alle klachten hebben betrekking op voeten, tenen, nagels, spieren, pezen, botten of gewrichten. 

Ons doel is om jouw klachten te verminderen en te verhelpen, en we bieden voldoende advies om nieuwe klachten te voorkomen.

Male feet in sneakers running on the treadmill at the gym. Exercise concept - Podologie Stéphanie Van Wesepoel - diabetesscreening - ganganalyse & biomechanisch onderzoek - voetklachten - voetzorg - terugbetaling podologie - contact

Hoe gaan we te werk?

Ganganalyse

We beginnen altijd met een ganganalyse (stapanalyse/loopanalyse) als je pijn ervaart in bijvoorbeeld de voeten, knieën, heupen en rug. 

Een ganganalyse omvat:

  • Een uitgebreid vraaggesprek om mogelijke oorzaken van de klachten te achterhalen.
  • Biomechanische testen om de bewegingen van de voeten en enkels te beoordelen.
  • Een klinisch onderzoek van de voet(en) om eventuele afwijkingen vast te stellen.
  • Een stap- of loopanalyse met behulp van videobeelden om de gang en het looppatroon te beoordelen.
  • Drukmeting met behulp van een drukplaat om de drukverdeling tijdens het lopen te beoordelen.
  • Inspectie van het schoeisel om te kijken of deze geschikt zijn voor de voeten.

Onze oplossingen

Als er een duidelijke link is tussen de klachten en de resultaten van de ganganalyse, kunnen we kiezen voor op maat gemaakte steunzolen en/of schoenadvies.

Steunzolen

De zolen zijn corrigerend en worden op maat gemaakt aan de hand van een 3D-scan van de voet. Deze zolen worden vervaardigd in ons atelier in de praktijk in Serskamp. Na ongeveer zes weken wordt een controle uitgevoerd om te zien of de zolen optimaal werken.

Schoenadvies

Bij elk onderzoek geven we schoenadvies. Dit kan gaan over het kopen van loopschoenen of sportschoenen, maar ook over dagelijkse schoenen of werkschoenen. Ook voor kinderen is schoenadvies van belang.

Kinderen

Kinderen vanaf 5 à 6 jaar kunnen bij ons terecht voor een gang- of stapanalyse. Tijdens dit onderzoek bekijken we of het nodig is om met zolen te starten. Ouders melden hun kinderen vaak aan met klachten zoals platvoeten, naar binnen stappen, doorgezakte voetboog, pijn aan de knie (rond 10-15 jaar), pijn aan de achillespees, pijn aan de kuit, of sport specifieke klachten.

Je bent van harte welkom om jouw kind vrijblijvend te laten screenen voor sport- en schoenadvies.